
Odrobina wspomnień klasy IVe
WYPRAWA PO ZDROWIE
W dniu 17.10.2018r. klasa 4e wybrała się na wycieczkę do Karnic do Państwa Sznajder w ramach projektu „Kiszone warzywa z Doliny Baryczy”. Uczniowie poznali zdrowotne właściwości kiszonej kapusty, kiszonych ogórków, kiszonego czosnku. Własnoręcznie kisili kapustę białą, sporządzili surówkę z kapusty kiszonej, tartej marchewki i jabłka z dodatkiem prawdziwego miodu. Degustowali soki z kiszonych buraczków (pychota!), kiszonej kapusty białej i czerwonej. Zbierali ziemniaki, kukurydzę i kapustę. Wzięli udział w turnieju rzutu ziemniakiem. Na koniec upiekli kiełbaski na ognisku i zjedli je, zagryzając kiszonym ogórkiem. Wszyscy uczestnicy przekonali się do cudownych właściwości kiszonych warzyw, które polecają, szczególnie w zimowe wieczory.
Po więcej zdjęć zapraszamy na nasz szkolny profil Facebook.
Wychowawca klasy
Joanna Zazulczak