W ramach realizacji projektu edukacyjnego „Gotuj się na zmiany” klasa 5a uczyła się pieczenia pizzy, dobierając składniki bogate w minerały i witaminy. Pizza jest daniem dobrze zbilansowanym, szczególnie jeżeli do jej zrobienia używa się wysokiej jakości oliwy, sosu z prawdziwych pomidorów i świeżych warzyw oraz dobrego sera. Zawiera spore ilości węglowodanów, ale także białka, witamin, tłuszczów i żelaza. Jedzona raz na jakiś czas, z umiarem, na pewno nikomu nie zaszkodzi. Podczas zajęć uczniowie korzystali z nowoczesnej pracowni gastronomicznej PZS w Żmigrodzie. Warsztaty poprowadzili wyjątkowi uczniowie Technikum żywienia i usług gastronomicznych pod nieocenioną opieką pani Anny Suseł. Każdy uczestnik warsztatów przygotował własnoręcznie ciasto drożdżowe, pokroił dodatki i przygotował dla siebie pizzę. Wiele radości sprawiło uczniom wyrabianie ciasta. Wszyscy wykazali się też niezwykłą wyobraźnią i pomysłowością przy tworzeniu własnych pizzy. Wspólne wypieki dostarczyły wielu niezapomnianych wrażeń, ale chyba największą przyjemność sprawiła degustacja. Podczas warsztatów wszyscy świetnie się bawili i nabierali nowych doświadczeń. Składamy serdeczne podziękowania dla uczniów z Technikum Gastronomicznego w Żmigrodzie pod kierunkiem Pani Anny Susło oraz Dyrektor Pani Katarzynie Lech za ciepłe przyjęcie i możliwość skorzystania z pracowni gastronomicznej. Uczniowie klasy 5a z wychowawcą Anną Wołoszyn